Τα Διαμάντια της Δισκογραφίας: Poll - Άνθρωπε

Ο πρώτος δίσκος του δημοφιλέστερου συγκροτήματος  της Ελληνικής μουσικής σκηνής, των  Poll, κυκλοφορεί το 1971 με τίτλο «Άνθρωπε» που έγινε ευρύτατα γνωστός, λόγω της συσκευασίας του  σε ένα ταγάρι, θεωρείται από τους πιο αξιόλογους στην ιστορία της Ελληνικής δισκογραφίας.

Δύο φίλοι μουσικοί ο Κώστας Τουρνάς και ο Robert Williams δημιουργούν στις  αρχές του 1971 τους Poll και η συνεργασία τους δίνει στην Ελληνική δισκογραφία δύο τραγούδια διαμάντια το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Ηλιε μου» που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών από την Polydor

Μαζί με τον Σπύρο Μαυρογιάννη που έπαιζε σιτάρ, κάποια μέλη του συγκροτήματος των First, τον Σταύρο Λογαρίδη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή και έχοντας στα φωνητικά την Μαίρη Μοσέ και την Νάσια (Σάντυ), ηχογραφούν τα δύο κομμάτια αυτά στην Phonogram

Το «άνθρωπε αγάπα« το έγραψε ο Κώστας Τουρνάς το Δεκέμβρη του 1970 (πριν την ίδρυση των Poll), επηρεασμένος από την αντιπολεμική ταινία  «Φράουλες και αίμα». 

Το τραγούδι «Ήλιε μου», στην Β πλευρά του δίσκου, που έγραψαν ο Τουρνάς με τον Williams, είναι το πρώτο ελληνικό τραγούδι όπου ακούγεται σιτάρ.

Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος στο club «Ελατήριο» έχουν τεράστια επιτυχία και μέσα στην ίδια χρονιά, διαμορφώνοντας το οριστικό τους σχήμα με την αποχώρηση του Μαυρογιάννη και την προσθήκη του ντράμερ Κώστα Παπαϊωάννου, κυκλοφορούν τον δίσκο «Άνθρωπε αγάπα». Η ηχογράφηση έγινε, με 8κάναλα νέα μηχανήματα, στα studios της Columbia.

Η μεγάλη έκπληξη είναι η συσκευασία του δίσκου μέσα σε ένα ταγάρι, πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα που απέκτησε με την πάροδο των χρόνων μεγάλη συλλεκτική αξία.

Να σημειώσω οτι στην αρχική έκδοση του βινυλίου δεν υπήρχαν οι δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες των Poll «Άνθρωπε αγάπα» και «Ηλιε μου». Περιλαμβάνονται για πρώτη φορά σαν bonus track στην έκδοση cd του 1994 και βέβαια στην συλλογή «Τα Ωραιότερα τραγούδια των Poll» του 1978.

Ο δίσκος περιείχε εξαιρετικά τραγούδια όπως τα: «Ψάχνω να βρώ τον φίλο μου», «Στην πηγή μια κοπέλα», «2000 λόγοι», «Ο γέρος», «Η γενιά μας»

Η συνθετική δυάδα των Τουρνά - WIlliams, συνεπικουρούμενοι από τον πολύ ταλαντούχο Σταύρο Λογαρίδη, έγραψαν υπέροχα κομμάτια δίνοντας το μουσικό στίγμα της εποχής όπως είχε διαμορφωθεί μετά το Woodstock και με στίχους-μηνύματα ειρήνης και αγάπης, απόλυτα εναρμονισμένους σε εκείνη την εποχή, αλλά και με πολλά προβλήματα λογοκρισίας λόγω της δικτακτορίας στην Ελλάδα. Άλλωστε το όνομα του συγκροτήματος , που σημαίνει  δημοψίφισμα αλλά και το περιστέρι  της ειρήνης που χρησιμοποιούσαν σαν σήμα τους ήταν αρκετοί λόγοι για να τους δημιουργήσουν προβλήματα. Τα τραγούδια: «η γενιά μας» και «οι αετοί» ήταν απαγορευμένα δεν παιζόταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.


Οι Poll

Κώστας Τουρνάς : κιθάρα, τραγούδι
Σταύρος Λογαρίδης : κιθάρα, τραγούδι
Robert Williams : κιθάρα, τραγούδι
Κώστας Παπαιωάννου : ντραμς
Νάσια Σαντή (Σάντυ): Φωνητικά

και επίσης
Μαίρη Μοσέ: Φωνητικά (αποχώρησε μετά την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου 45' του συγκροτήματος)
Σπύρος Μαυρογιάννης: σιτάρ (αποχώρησε μετά την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου 45' του συγκροτήματος)
Δέσποινα Γλέζου: Φωνητικά (συμμετείχε για λίγο διάστημα, πριν την διάλυση του συγκροτήματος)





Άνθρωπε
Label: Polydor 2421 011
Released: 1971

Τα τραγούδια του δίσκου

A Πλευρά
1. Poll Means Love (Robert Williams/Κώστας Τουρνάς)
2. Φόβοι Μου (Κώστας Τουρνάς)
3. Ψάχνω Να Βρω Τον Φίλο Μου (Σταύρος Λογαρίδης)
5. 2.000 Λόγοι (Κώστας Τουρνάς)
6.  Παρασκευάς Και Θωμάς (Κώστας Τουρνάς)
7. Και Μιλώντας Για Ανθρώπους (Κώστας Τουρνάς)

Β Πλευρά
1. Ο Γέρος (Σταύρος Λογαρίδης/Robert Williams)
2. Χρώματα (Κώστας Τουρνάς)
3. Piccadilly Circus (Κώστας Τουρνάς)
4. Γιατί Έχει Μακρυά Μαλλιά (Κώστας Τουρνάς)
5. Σήμερα Κι' Αύριο (Κώστας Τουρνάς)
6α) Πέστε Μου Τι Θέλω (Κώστας Τουρνάς)
6β)  Poll Σημαίνει Αγάπη (Robert Williams/Κώστας Τουρνάς)
06γ) Ποιός Θα Δείξει (Πέστε Μου Τι Θέλω) (Κώστας Τουρνάς)

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ στη version του 1994

Πολύτιμη βοήθεια από το βιβλίο του Κώστα Τουρνά ''POLL η αρχή και το τέλος''

Προσαρμογή του άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στο μουσικό ιντερνετικό περιοδικο mixgrill (3/10/2011)

Σχόλια