Το 1968 ο Μίμης Πλέσσας αναλαμβάνει να γράψει την μουσική και τα τραγούδια για τις ανάγκες της ταινίας «Γοργόνες και μάγκες» της Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη και πρωταγωνιστές την Μαίρη Χρονοπούλου τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Λάκη Κομνηνό, τον Χρόνη Εξαρχάκο και την Μάρθα Καραγιάννη.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήθελε να χρισιμοποιήσει τη Μαρινέλλα, που μετά την κοινή της πορεία με το Στέλιο Καζαντζίδη ήδη είχε στο ενεργητικό της μια τεράστια επιτυχία με το τραγούδι «Σταλιά σταλιά» του Γιώργου Ζαμπέτα, σε μια σκηνή της ταινίας.
Ο Μίμης Πλέσσας γράφει το τραγούδι «Πες μου πού πας» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που ο Γιάννης Δαλιανίδης το απέρριψε για ήθελε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο και κυρίως όχι τόσο μοντέρνο, επειδή πίστευε οτι δεν θα ταίριαζε στη Μαρινέλλα.
Έτσι δημιουργείται το «Άνοιξε πέτρα» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με το οποίο ενθουσιάζεται τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και ή ίδια η Μαρινέλλα, παρότι δεν περιμενε οτι ο Δαλιανίδης θα τις έβαζε μαύρο τσεμπέρι για τις ανάγκες της σκηνής.
Η Μαρινέλλα με ταλαιπωρημένες της φωνητικές της χορδές εκείνη την περίοδο ερμηνεύει συγκλονιστικά το τραγούδι, βγαζοντάς το «μια κι έξω» στο στούντιο.
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Δεκεμβρίου 1968 και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Τα τραγούδια «Τόσα καλοκαίρια» με το Δάκη, «Καμαρούλα μια σταλιά» και «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» με τον Γιάννη Πουλόπουλο γίνονται σχεδόν αμέσως μεγάλες επιτυχίες, αλλά το «Άνοιξε πέτρα» με τη Μαρινέλλα κάνει πάταγο. Ήταν τόση μεγάλη η απήχηση του τραγουδιού στον κόσμο που αμέσως μετα τις πρώτες προβολές ζητούσαν επίμονα από τα δισκάδικα της εποχής το τραγούδι «Η πέτρα», μη ξέροντας τον τίτλο του τραγουδιού.
Παρότι το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει 4 ημέρες νωρίτερα (28/11/1968) δεν είχε φτάσει στις προθήκες των δισκοπωλείων της εποχής με αποτέλεσμα το μοναδικό κινηματογραφικό τραγούδι με τη λέξη «Πέτρα» στο στίχο, ήταν το εξαιρετικό «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Βίκυ Μοσχολιου (Πέτρα την πέτρα περπατω....) το οποίο ξαφνικά σημείωσε τεράστια άνοδο στις πωλησεις. Ήταν αυτό που πωλούσαν τα δισκάδικα ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση για το τραγούδι που είχε στο στίχο τη λέξη «Πέτρα»
Το τραγούδι κυκλοφόρησε απο την Philips σε δισκάκι 45 στροφών ( Philips 334 486 PF) με τη φωνή της Μαρινέλλας αλλά σε διαφορετική εκτέλεση από εκείνη της ταινίας.
Η ερμηνεύτρια ήταν τότε στη Philips και ο Μίμης Πλέσσας στη Lyra, με αποτέλεσμα στο soundtrack της ταινίας που κυκλοφόρησε από την lyra το 1968 να περιλαμβάνεται το τραγούδι, αλλά με τη φωνή της Πετρής Σαλπέα
Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού (Film version) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τη συλλογή «Σαν παλιό σινεμά» 1993.
Το πρώτο τραγούδι που είχε γραφτεί με τίτλο «Πες μου πού πας» δόθηκε στη Βίκυ Λέανδρος που το συμπεριέλαβε στο δίσκο της «Η μικρή μας ιστορία» που κυκλοφόρησε το 1969 και το ερμήνευσε σε διάφορες γλώσσες κατα τη διάρκεια της σπουδαίας διεθνούς καριέρας της
Ακούστε
Film Version: https://www.youtube.com/watch?v=RbyCRIa7VP8
με την Πετρή Σαλπέα: https://youtu.be/ePUfUaktOH0?si=t0boFs7SI_AnM5N1
Βίκυ Λέανδρος - «Πες μου πού πας»: https://youtu.be/20D9X8PWV28?si=QYLq7tnr9SVJpTl8
Πηγές
1. «Μίμης Πλέσσας. Ένας δρόμος, χίλιες νότες», Μάκης Δελαπόρτας. Εκδόσεις: Άγκυρα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου