Από τους σπουδαιότερους λαϊκούς συνθέτες, ο γεννημένος στα Τρίκαλα (1922-1990) Απόστολος Καλδάρας, εμφανίστηκε στην μουσική λαϊκη σκηνή, λίγο μετά το πόλεμο, στα μέσα της δεκαετίας του '40, σε μια εποχή που που το προπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι έσβηνε σιγά σιγά και έδινε τη θέση του στο λαϊκό.
Το 1946 κυκλοφορεί το τραγούδι του «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» με την βοήθεια του Βασίλη Τσιτσάνη και φυσικά ειναι το πρώτο δείγμα του ταλέντου του Απόστολου Καλδάρα. Τα πρώτα χρόνια ηχογραφεί στην Odeon και Parlophone και με την καθοδήγηση των Μίνωα Μάτσα και Σπύρου Περιστέρη κάνει αισθητή την παρουσία του γράφοντας μεγάλα τραγούδια όπως τα: «Εβίβα ρεμπέτες» (1947), «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» (1947), «Ένα τραγούδι απ' τ' Αλγέρι» (1948), «Σ΄ ένα βράχο φαγωμένο» (1948), «Είπα να σβήσω τα παλιά» (1951), συνεργαζόμενος με όλα τα μεγάλα ονόματα ερμηνευτών της εποχής, όπως: η Στέλλα Χασκίλ, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Τόλης & η Λίτσα Χάρμα.
Η μεταπήδησή του στην Columbia και στην His Master's Voice του δίνει την ευκαιρία να γράψει τραγούδια για την Μαρίκα Νίνου και τον Θάνάση Ευγενικό, δύο πολύ σπουδαίες φωνές της εποχής ενώ συνδέει το όνομα του με μια ιστορική στιγμή του λαϊκου τραγουδιού, την κυκλοφορία του πρώτου τραγουδιού του Στέλιου Καζαντζίδη με τίτλο «Για μπάνιο πάω» που ήταν δική του σύνθεση (1952)
Ο Απόστολος Καλδάρας καθ' όλη τη διαρκεια τςη δεκαετίας του '50 συνεχίζει να γραφει σπουδαία τραγούδια που γίνονται επιτυχίες «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Γιατί πονάς και βασανίζεσαι», «Μια στεναχώρια», «Μένα με λένε Περικλή», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Απ΄ τα ψηλά στα χαμηλά», «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ» «Συ μου χάραξες πορεία» κ.α και εξελίσσεται σε ένα από τους βασικούς πυλώνες του λαϊκου μας τραγουδιού, μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη, το Γιώργο Μητσάκη, το Μανώλη Χιώτη και το Γιάννη Παπαϊωάννου. Συνεργάζεται με πολύ μεγάλους στιχουργούς, όπως τους: Χρήστο Κολοκοτρώνη, Κώστα Βίρβο και βέβαια την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ενώ τα τραγούδια του ερμηνεύουν πέρα από τους παλιούς Πρόδρομο Τσαουσάκη και Στράτο Παγιουμτζή, καινούργια μεγάλα ονόματα που αναδεικνύονται τη δεκαετία του '50 και πρωταγωνιστούν τις επόμενες δεκαετίες στο λαϊκό τραγούδι όπως: η Καίτη Γκρέϋ, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλα, η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Πάνος Γαβαλάς.
Βρισκόμενος στην κορυφή του λαϊκού τραγουδιού, την δεκαετία του '60 πέρα από τις συνεργασίες του και τα πολύ όμορφα τραγούδια που γράφει, συνεργάζεται με τον επίσης Τρικαλινό σκηνοθέτη Απόστολο Τεγόπουλο που σε μια σειρά από ταινίες χρησιμοποιεί σαν πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Νίκο Ξανθόπουλο στον οποίο ο Απόστολος Καλδάρας εμπιστεύεται δεκάδες τραγούδια του που ακούγονται στις ταινίες. Οι ταινές με πρωταγωνιστή το Νίκο Ξανθόπουλο είχαν τεράστια επιτυχία κυρίως στα λαϊκα στρώματα της κοινωνίας μας σε εκείνη τη δεκαετία κι έτσι με αυτό το τρόπο τα τραγούδια του Καλδάρα γονόταν με τη σειρά τους και εκείνα επιτυχίες.
Πέρα από τη συνεργασία του με το Νίκο Ξανθόπουλο, συνεχίζει να γράφει τραγούδια για τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινέλα, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Πάνο Γαβαλά. Σε αυτούς προστίθενται ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης και προς το τέλος της δεκατίας ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος και ο Γιάννης Καλατζής.
Η σπουδαία συνεργασία του με την στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με την οποία δημιουργούν πάνω από 90 τραγούδια από το 1957 και μετά, τα κινηματογραφικά τραγούδια και η συνεργασία του με το Νίκο Ξανθόπουλο αλλά και η ενασχόλησή του με αρκετές διασκευές τραγουδιών ινδικής προέλευσης ήταν τα μουσικά αποτυπώματα που άφησε τη δεκαετία του '60
Μεγάλα τραγούδια δημιουργήθηκαν και σε αυτή τη δεκαετία όπως τα: «Άμα θες να κλάψεις κλάψε», «Όποια και να 'σαι», «Μην περιμένεις πια», «Όσο αξίζεις εσύ», «Καλή τύχη», «Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει», Πετραδάκι-πετραδάκι», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Όνειρο απατηλό», «Η φαντασία», «Της μοιρας το παυχνίδι», «Ας παν στην ευχή τα παλιά», «Αν ειναι η αγάπη έγκλημα» κ.α
Στις αρχές της δύσκολης από κάθε άποψη δεκαετίας του '70, ο Απόστολος Καλδάρας δημιουργεί δύο από τους πιο σημαντικούς δίσκους της Ελληνικής Δισκογραφίας. Το 1972 με στιχουργό τον Πυθαγόρα το δίσκο «Μικρά Ασία» και ένα χρόνο μετά τον δίσκο «Βυζαντινός Εσπερινός» με στιχουργό το Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύουν τα τραγούδια των δίσκων που όχι μόνο σημείωσαν τεράστια επυτυχία αλλά ήταν η ουσιαστική απαρχή της μεγάλης καριέρας των δύο ερμηνευτών αλλά και της οριστικής καταξίωσης του συνθέτη
Άλλωστε ήταν από τους ελάχιστους δημιουργούς που ξεκίνησαν από το ρεμπέτικο, πέρασαν στο λαϊκό και από εκεί σε πιο βυζαντινούς αλλά και «έντεχνους» δρόμους
Άτυπο μέλος της σπουδαίας Τρικαλινής σχολής που έδωσε στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, πολύ αξιόλογους δημιουργούς και ερμηνευτές όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Γιώργος Σαμολαδάς, Κώστας Βίρβος, Απόστολος Καλδάρας και βέβαια ο νεότερος Δημήτρης Μητροπάνος. Με λίγα λόγια ολόκληρο το λαϊκό τραγούδι.
Η διαδρομή του Απόστολου Καλδάρα είναι η διαδρομή του λαϊκού τραγουδιού, αφού η εμφάνισή του στα μουσικά δρώμενα συμπίπτει με το τέλος του ρεμπέτικου και την απαρχή του λαϊκού τραγουδιού στα μέσα της δεκαετίς του '40, το οποίο υπηρέτησε, μετέχοντας σε όλες τις μετεξελίξεις του, έως το τέλος της ζωής του το 1990.
1. Η δισκογραφία του σε LP
Ετικέτα: His Master's Voice GCLP 17
Κυκλοφορία: 1967
Τραγούδι: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Γιώτα Λύδια, Γρηγόρης μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτος Διονυσίου, Χαρούλα Λαμπράκη, Απόστολος Καλδάρας
Επανέκδοση το 1978 με τίτλο «Εβίβα ρεμπέτες» (Columbia 14C 054-70902)
Ετικέτα: Minos MSM 133
Κυκλοφορία: 1971
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας, Απόστολος Καλδάρας
Εικέτα: Minos MSM 154
Κυκλοφορία: 1972
Στίχοι: Πυθαγόρας
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου
Αφήγηση: Γιάννης Φέρτης
Εικέτα: Minos MSM 178
Κυκλοφορία: 1973
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις ΑλεξίουΕτικέτες: Minos MSM 209
Κυκλοφορία: 1974
Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς
Τραγούδι: Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Βασιλική Λαβίνα
Ετικέτα: Minos MSM 223
Κυκλοφορία: 1974
Τραγούδι: Χάρις Αλεξίου, Κώστας Σμοκοβίτης, Δημήτρης Κοντολάζος
Ετικέτα: Philips 9112002
Κυκλοφορία: 1975
Στίχοι; Σώτια Τσώτου
Τραγούδι: Δημήτρης Μητροπάνος, Χριστιάνα
Ετικέτα: Polydor 2421 057
Κυκλοφορία: 1975
Στίχοι;Δημήτρης Ρήτας
Τραγούδι: Ξανθίππη Καραθανάση
Ετικέτα: Columbia 2J 062-70260
Κυκλοφορία: 1976
Στίχοι: Πυθαγόρας
Τραγούδι: Βίκυ Μοσχολιού, Νίκος Νομικός
Ετικέτα: Zodiac 88062
Κυκλοφορία: 1976
Τραγούδι; Μιχάλης Μενιδιάτης
Ετικέτα: Columbia 14C 062-70815
Κυκλοφορία: 1977
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Τραγούδι: Σταμάτης Κόκοτας
Ετικέτα: Columbia 14C 062-70881
Κυκλοφορία: 1978
Τραγούδι: Στράτος Διονυσίου
Ετικέτα: Lyra 3312
Κυκλοφορία: 1978
Τραγούδι: Γλυκερία, Γιώργος Γερολυμάτος
Ετικέτα: Columbia 14C 062-70935
Κυκλοφορία: 1979
Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς
Ετικέτα: Columbia 14C 062-71102
Κυκλοφορία: 1980
Τραγούδι: Σταμάτης Κόκοτας
Τραγούδι: Ηλίας Κλωναρίδης
Ετικέτα: Columbia 14C 062 71283
Κυκλοφορία: 1983
Κυκλοφορία: 1983
Τραγούδι: Μιχάλης Μενιδιάτης
Τραγούδι: Δημήτρης Μητροπάνος, Κατερίνα Στανίση
Τραγούδι: Σοφία Βαλμά
Τραγούδι: Σταμάτης Κόκοτας
Ετικέτα: ΜΒΙ 10418
Κυκλοφορία: 1991
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Τραγούδι: Άντρη Κωνσταντίνου
2. Η δισκογραφία του στις 78 και 45 στροφές
Οι ηχογραφήσεις του Απόστολου Καλδάρα σε Odeon, Parlophone και Minos
Οι ηχογραφήσεις του Απόστολου Καλδάρα σε Odeon, Parlophone και Minos
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου