Ο γεννημένος στα Τρίκαλα (18/1/1915) Βασίλης Τσιτσάνης το Φθινόπωρο του 1935 κατεβαίνει στην Αθήνα, για να σπουδάσει στη Νομική σχολή. Παρότι γράφτηκε στη σχολή γρήγορα την εγκατέλειψε για χάρη της μεγάλης του αγάπης για τη μουσική και το ρεμπέτικο
Επηρεασμένος από τον Βαγγέλη Παπάζογλου και κυρίως από τον Μάρκο Βαμβακάρη που ήδη είχε ηχογραφήσει ρεμπέτικα τραγούδια χρησιμοποιόντας το μπουζούκι, ξεκινάει να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει στο κέντρο «Μπιζέλια»
Η γνωριμία του με τον Δημήτρη Περδικόπουλο τον οδηγεί στην Odeon και την πρώτη του ηχογράφηση το 1936. Τίτλος του τραγουδιού «Σ' ένα τεκέ σκαρώσανε (μπουκάρανε)» σε στίχους του Δημήτρη Περδικόπουλου και ερμηνεύτρια την Γεωργία Κουρουμπέτση - Μηττάκη
Μέχρι την 27/10/1940 που κυκλοφόρησε το τελευταίο του «προπολεμικό» τραγούδι με τίτλο «Ό.τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», ηχογράφησε 96 τραγούδια και συνεργάστηκε με τα «βαριά» ονόματα της εποχής όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Δημήτρης Περδικόπουλος, Στράτος Παγιουμτζής, Στελλάκης Περπινιάδης και Απόστολος Χατζηχρήστος.
Ανάμεσα στα 96 προπολεμικά τραγούδια του υπάρχουν ήδη κομμάτια με πλατιά θεματογραφία, πιο ερωτικά πιο κανταδόρικα με κορυφαίο ανάμεσά τους το τραγούδι «Αρχόντισσα» που ερμήνευσε ο Στράτος Παγιουμτζής το 1938
Ήδη άρχισε να αχνοφαίνεται το λεγόμενο αστικό λαϊκό τραγούδι που αμέσως μετά τον πόλεμο θα κορυφωθεί και θα αφήσει πίσω του το ρεμπέτικο
Η πιο γόνιμη περίοδος της μυθικής καλλιτεχνικής πορείας του Βασίλη Τσιτσάνη είναι αναμφισβήτητα εκείνη μετά το τέλος του πολέμου.
Από το 1946 που αρχίζει να ομαλοποιείται η κατάσταση και να επαναλειτουργούν οι δισκογραφικές εταιρείες, με πρώτη την Columbia που είχε το μοναδικό εργοστάσιο εκτύπωσης δίσκων στην Ελλάδα και μέχρι το 1949, ο Τσιτσάνης ηχογραφεί και κυκλοφορεί σε δίσκους 78 στροφών τις πιο μεγάλες του επιτυχίες. «Μπαξέ τσιφλίκι», «Όταν συμβεί στα πέριξ», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Ακρογιαλιές δειλινά», «Αργοσβήνεις μόνη», «Κάνε λιγάκι υπομονή» και βέβαια η εμβληματική «Συννεφιασμένη Κυριακή», είναι μερικά από τα μεγάλα και διαχρονικά τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης αυτή την περίοδο.
Νέοι ερμηνευτές εμφανίζονται στο προσκήνιο με τους οποίους ο Τσιτσάνης συνεργάζεται και αναδεικνύει όπως οι: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στέλλα Χασκίλ και προς το τέλος της δεκαετίας του '40 η Μαρίκα Νίνου.
Τα τραγούδια του Τσιτσάνη της μεταπολεμικής περιόδου έχουν πιο διευρυμένη θεματογραφία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτά απο πλατύτερες μάζες.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης ηγείται της μετάβασης του τραγουδιού από το ρεμπέτικο στο λαϊκό συνεπικουρούμενος απο τους επίσης σπουδαίους Μανώλη Χιώτη, Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα. Δημιουργεί τραγούδια με καταπληκτικές μελωδίες έχοντας και στοιχεία δυτικής μουσικής, γεγονός που τα έκανε πιο προσιτά στις αστικές κοινωνίες που μεχρι τότε απεχθανόταν το ρεμπέτικο, ακούγοντας, κυρίως, το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.
Την δεκαετία του '50 το λαϊκό τραγούδι επικρατεί πλήρως και ο Βασίλης Τσιτσάνης συνεχίζει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό τις ηχογραφήσεις έχοντας στο πλευρό του τους παλιούς συνεργάτες του όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Σωτηρία Μπέλλου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου και βέβαια η Μαρίκα Νίνου που από την αρχή της δεκαετίας του '50 ήταν η μούσα του.
Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 78 στροφών, ενώ υπάρχουν πολλές κυκλοφορίες όπου στις ετικέτες των δίσκων δεν αναφέρεται σαν δημιουργός, όμως το ύφος και το στυλ παραπέμπουν σε Τσιτσάνη και από τους μελετητές του έργου του, θεωρούνται «δώρα» προς τους συνεργάτες του.
Στα μέσα της δεκαετίας εμφανίζονται νέοι και πολύ σημαντικοί ερμηνευτές, που συνεργάζονται με τον Βασίλη Τσιτσάνη, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια και αργότερα ο Μανώλης Αγγελόπουλος, που έγραψαν τις δικές τους χρυσές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού
Τα επόμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί και κυριαρχούν νέοι δημιουργοί, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος κ.λπ. ο Βασίλης Τσιτσάνης, εξακολουθεί να γράφει σπουδαία τραγούδια «Δεν ρωτώ ποια είσαι», «Απόψε στις ακρογιαλές», «Με παρέσυρε το ρέμα», «Της γερακίνας γιος», «Θέλω να είναι Κυριακή», «Το πλοίο θα σαλπάρει», «Τα ξένα χέρια» είναι μερικά απο αυτά.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης έφυγε απο την ζωή ανήμερα των γενεθλίων του. 18/1/1984
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πεί για τον Βασίλη Τσιτσάνη
«θα ήθελα να ήμουν ένας ταπεινός μαθητής του. Ο Τσιτσάνης είναι ο Θεόφιλος της λαϊκής μας μουσικής»
Οι ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου