Το άλμπουμ Φλου αποτελεί την αφετηρία του θρύλου που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Παύλου Σιδηρόπουλου σε συνδυασμό με την ασυμβίβαστη και πολυτάλαντη προσωπικότητά του.
Ήταν καλοκαίρι του '78 όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος και το συγκρότημα Σπυριδούλα ξεκίνησαν εντατικές πρόβες πάνω στο υλικό του δίσκου στο club Hobby που τους είχε παραχωρηθεί γι' αυτό το σκοπό. Είχε, βέβαια, προηγηθεί από το Νοέμβριο του '77 η γνωριμία των Βασίλη και Νίκου Σπυρόπουλου, που είχαν ιδρύσει το συγκρότημα Σπυριδούλα δύο μήνες πριν, με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, μέσω του Δημήτρη Πουλικάκου.
Σε πρώτη φάση, ο Σιδηρόπουλος συμμετείχε στα lives του συγκροτήματος ερμηνεύοντας δύο κομμάτιαν το ‘Heartbreak Hotel’ (στην εκτέλεση του Elvis Presley) και το ‘A Τhousand Μiles From No Where’ του Buddy Guy.
Τον Οκτώβριο του '77 μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν το υλικό του δίσκου. Πολλοί φίλοι, σπουδαίοι μουσικοί συνδράμουν στις ηχογραφήσεις, όπως ο Νίκος Πολίτης (Εξαδάκτυλος & Socrates), ο Γιώργος Μαγκλάρας που έπαιξε βιολί στο τραγούδι "Η ώρα του stuff", ο Δημήτρης Πολύτιμος (Εξαδάκτυλος & MGC) και άλλοι πολλοί. Επίσης, στο ίδιο τραγούδι η "μια γυναίκα" που αναφέρεται στα φωνητικά δεν άλλη από τη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία μόλις είχε αποχωρήσει από την EMIAL για να υπογράψει στη MINOS, γι΄αυτό και δεν αναγραφόταν το όνομά της στο εξώφυλλο του δίσκου.
Σημαντική συμβολή στη παραγωγή είχαν δύο σημαντικοί άνθρωποι της μουσικής, ο Θόδωρος Σαραντής και ο Μάνος Ξυδούς, ενώ το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Ο έντυπος τύπος της εποχής υποδέχεται θετικότατα το δίσκο. Παρόλα αυτά, ο δίσκος πουλάει μόλις 5000 αντίτυπα στους πρώτους μήνες τις κυκλοφορίας του. Ήταν όμως θέμα χρόνου τα τραγούδια του δίσκου να αγαπηθούν από το κοινό. Ο δίσκος σταδιακά γνωρίζει την επιτυχία που του αρμόζει και σε επίπεδο πωλήσεων, αλλά και καταξίωσης. Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά συνεχίζει να επανεκδίδεται και να θεωρείται, δικαίως, ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της εγχώριας ροκ.
Το άλμπουμ ήταν ένα προσωπικό μουσικό στοίχημα για τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Παίζοντας ο ίδιος τον πιο σημαντικό ρόλο, αυτό του δημιουργού και του ερμηνευτή, έχοντας στο συγκρότημα Σπυριδούλα άξιους συμπαραστάτες που έπαιζαν αυστηρά στις φόρμες που έχει καθορίσει ο Παύλος, πέτυχε το απόλυτο. Εξαιρετικές δημιουργίες, μεστοί στίχοι και υπέροχα "παιξίματα" από τους μουσικούς, συνθέτουν αυτό το δίσκο, διαμάντι, της ελληνικής δισκογραφίας.
Το άλμπουμ ήταν ένα προσωπικό μουσικό στοίχημα για τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Παίζοντας ο ίδιος τον πιο σημαντικό ρόλο, αυτό του δημιουργού και του ερμηνευτή, έχοντας στο συγκρότημα Σπυριδούλα άξιους συμπαραστάτες που έπαιζαν αυστηρά στις φόρμες που έχει καθορίσει ο Παύλος, πέτυχε το απόλυτο. Εξαιρετικές δημιουργίες, μεστοί στίχοι και υπέροχα "παιξίματα" από τους μουσικούς, συνθέτουν αυτό το δίσκο, διαμάντι, της ελληνικής δισκογραφίας.
Παρότι ο ήχος δεν είναι ο καλύτερος, μάλλον η εγγραφή είναι πολύ μέτρια, η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του Σιδηρόπουλου διακρίνεται για τις τολμηρές, για εκείνη την εποχή, ροκ φόρμες με στοιχεία μπλουζ αλλά και μια ελαφριά χροιά σόουλ που τόσο πολύ άρεσε στον Παύλο, για την ενορχήστρωση, για το ύφος της ερμηνείας αλλά και για την καθαρά ελληνική θεματική των στίχων.
Θεωρείται η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ελληνικής ροκ, αν εξαιρέσουμε τους δίσκους του Διονύση Σαββόπουλου στις αρχές τις δεκαετίας του '70 που είχαν όμως έντονα ethnic στοιχεία.
Το Φλου, αποτελεί την αφετηρία του θρύλου που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Παύλου Σιδηρόπουλου σε συνδυασμό με την ασυμβίβαστη και πολυτάλαντη προσωπικότητά του.
Παρότι ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές την επόμενη δεκαετία μέχρι τον πρόωρο θάνατο του (6/12/1990), που βέβαια βοήθησαν και συντήρησαν την δημοφιλία του, Ο Μπάμπης ο Φλου, τον συνοδεύει ακόμα και σήμερα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.
Κυκλοφορία: 1979
Label: ΕΜΙΑΛ Α.Ε. 70913
Μουσική – Στίχοι – Ερμηνεία: Παύλος Σιδηρόπουλος
Παραγωγή: Θόδωρος Σαραντής
Συντονισμός παραγωγής: Μάνος Ξυδούς
Ηχοληψία: Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Βοηθοί ηχολήπτη: Εμμανουήλ Ψαρράς, Γιώργος Τζάννες
Σχεδίαση εξωφύλλου: Δημήτρης Αρβανίτης, Γιώργος Μανιάτης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μανιάτης
Πλευρά Α'
1 Ο Μπάμπης ο Φλου
2 Μου πες θα φύγω
3 Πού να γυρίζεις
4 Ξέσπασμα
Μουσική: Παντελής Δεληγιαννίδης (ΔΑΜΩΝ & ΦΙΝΤΙΑΣ)
5 Οι σοβαροί κλόουν
Πλευρά Β'
1 Το ’69 με κάποιο φίλο
2 Στην Κ.
3 Η ώρα του Stuff
συμμετέχει "μια γυναίκα" (Δήμητρα Γαλάνη)
4 Τω αγνώστω Θεώ
5 Εν κατακλείδι
Παύλος Σιδηρόπουλος: τραγούδι, κρουστά
Βασίλης Σπυρόπουλος: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα
Νίκος Σπυρόπουλος: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, πιάνο, συνθεσάιζερ, φλάουτο
Τόλης Μαστρόκαλος: μπάσο
Αντρέας Μουζακίτης: τύμπανα
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Τάσος Φωτοδήμος: τύμπανα
Ανδρέας Γκαβογιάννης: τρομπόνι
Μάκης Παπαθεοδώρου: τενόρο σαξόφωνο
Γιάννης Φαναριώτης: άλτο σαξόφωνο, κλαρίνο
Δημήτρης Λεονταρίδης: τρομπέτα
Νίκος Πολίτης: μπάσο, slide κιθάρα
Δημήτρης Πολύτιμος: πιάνο
Γιώργος Μαγκλάρας: βιολί
Πρώτη Δημοσίευση: MixGrill/Τα διαμάντια της δισκογραφίας 25/12/2015
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου