Ο Διονύσης Σαββόπουλος αφήνοντας πίσω του την μοναχική του πορεία και την χειροπιαστή επιρροή του από τον Μπομπ Ντίλαν, που κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του δίσκου «Φορτηγό» το 1966 (παρότι ο ίδιος δήλωνε περισσότερο "κοντινός" με τους διανοούμενους της αριστερής όχθης του Σηκουάνα και οπαδός των μπίτνικς), μπαίνει σε πιο δύσβατα ενορχηστρωτικά μονοπάτια με το «Περιβόλι του Τρελού» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1969. Βάζοντας στα τραγούδια του παραδοσιακά όργανα πλησιάζει στις φολκ-ροκ μουσικές φόρμες και στον αδόκιμο όρο «βαλκανικό ροκ», δίνοντας φρέσκο και πολύ προχωρημένο για την εποχή, ήχο.
Ο δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια που γράφτηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το καλοκαίρι του '67 και λίγο πριν την σύλληψή του από την ασφάλεια της χούντας, σαν ύποπτος για αντικαθεστωτική δράση, γράφει τα: «Θαλασσογραφία», «Σαν παλιό ρεμπέτικο», «Οι πίσω μου σελίδες», «Είδα την Άννα κάποτε», ενώ την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» στο Παρίσι που βρέθηκε με πλαστά χαρτιά μαζί με την σύζυγό του Άσπα τον Μάη του '68 και τα «Τα παιδιά που χάθηκαν» και «Το Περιβόλι», στο Μιλάνο που πήγε, μετά τα γεγονότα του γαλλικού Μάη, με ωτοστόπ.Το άλμπουμ συμπληρώνουν το τραγούδι «Οι πίσω μου σελίδες» γραμμένο το 1964 αλλά και οι διασκευές της «Συννεφούλας» και του «Ντιρλαντα» που έχει την δικιά του ιστορία με την δικαστική διαμάχη για την πατρότητα του τραγουδιού, μεταξύ του τραγουδοποιού και του Καλύμνιου καπετάνιου Παντελή Γκίνη, που έληξε υπέρ του δεύτερου.
Οι στίχοι που χρησιμοποιεί ο Σαββόπουλος είναι αλληγορικοί, για να περάσουν την λογοκρισία, αλλά εύκολα κατανοητοί από το μυημένο κοινό του. Η συμβολή του συγκροτήματος Μπουρμπούλια που συνεργαζόταν με τον Σαββόπουλο εκείνη την εποχή ήταν καταλυτική (σπουδαίοι μουσικοί) τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις (Ροντέο) που προηγήθηκαν του δίσκου, όσο και την στουντιακή ηχογράφηση του δίσκου. Επίσης σημαντική ήταν και η συμβολή του νεοκυματικού συνθέτη Γιώργου Κοντογιώργου (τραγούδια του τα: «Γύφτισσα μέρα», «Μέθυσα και τρέχω», «Τις άδειες νύχτες») στην ενορχήστρωση, του Γιώργου Κωνσταντόπουλου στην ηχοληψία και του θεσσαλονικιού Στέργιου Δελιαλή που δημιούργησε το εξαιρετικό ψυχεδελικό εξώφυλλο.
Lyra SYLP 3243
Κυκλοφορία: 1969
01. Το περιβόλι
02. Η θεία Μάρω
03. Θαλασσογραφία
04. Οι πίσω μου σελίδες
05. Η συννεφούλα
06. Σαν ρεμπέτικο παλιό
07. Είδα την Άννα κάποτε
08. Ντιρλαντά (Διασκευή)
09. Τα Παιδιά που χάθηκαν
10. Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη
Μπουρμπούλια: Τάκης Ανδρούτσος (κιθάρα), Νίκος Τσιλογιάννης (ντραμς), Βασίλης Ντάλλας (μπάσο) και Άρης Τασούλης (πλήκτρα) αλλά και Σπύρος Καζιάνης (πνευστά) και Γιάνο Λαμπίτσι (κιθάρα)
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο μουσικό διαδικτυακό περιοδικό mixgrill, στη στήλη «Τα διαμάντια της δισκογραφίας» την Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο μουσικό διαδικτυακό περιοδικό mixgrill, στη στήλη «Τα διαμάντια της δισκογραφίας» την Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου