Τα διαμάντια της δισκογραφίας: Ζωντανοί στο Κύτταρο - Η ποπ στην Αθήνα

Χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα πιο ιστορικά άλμπουμ της Ελληνικής rock και από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της Ελληνικής δισκογραφίας. Το Φθινόπωρο του 1971 γίνεται αυτή η ζωντανή ηχογράφηση - καταγραφή στο Club «Κύτταρο» στην οδό Ηπείρου.

Το «Κύτταρο» σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή, και κυρίως αυτή της γένεσης του ελληνικού ροκ. Ξεκίνησε ως λαϊκό μαγαζί που είχε την ονομασία «Φαληρικόν», όπου τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Γιώτα Λύδια, στην τελευταία του εμφάνιση σε νυχτερινό μαγαζί.

Το κέντρο ήταν το χειμερινό του πασίγνωστου «Φαληρικόν» του Μαργωμένου στις Τζιτζιφιές, Το 1970 όταν οι Socrates Drunk The Conium το εγκαινίασαν, ήδη είχε ανοίξει το «Ροντέο» όπου έπαιζε ο Σαββόπουλος με τα Μπουρμπούλια. 

Ο Αντώνης Μποσκοϊτης, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ (2006), στην συνέντευξή του στο Lifo και στο Θεόφιλο Δουμάνη (4-10-2007), διηγείται:

«...Ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε την ιδέα να υπάρξει ένας μεγαλύτερος χώρος που θα στεγάσει όλο αυτό το ποπ κίνημα. Γιατί τότε δεν υπήρχε ο όρος rock, ήταν pop. Κι έτσι φτιάχτηκε το Κύτταρο. Όταν ρώτησα τον Σαββόπουλο γιατί το ονόμασε «Κύτταρο», μου είπε ότι ήταν ένα κύτταρο νέας μουσικής...»

Ο ίδιος ο Σαββόπουλος μαζί με την έθνικ μπάντα Μπουρμπούλια, παρέλαβε τη σκυτάλη από τους Socrates Drunk The Conium και μαζί πρότειναν το λεγόμενο, εκείνη την εποχή «Βαλκανικό ροκ».
Αναμφισβήτητα, η συμβολή του club Κύτταρο στην γένεση και εξάπλωση του Ελληνικού ροκ υπήρξε καταλυτική. Παρ' όλες τις αντιδράσεις και τον αρνητισμό των φτασμένων μουσικών της εποχής (Θεοδωράκης - Χατζιδάκις - Μαμαγκάκης) και λίγο πριν την μεταπολίτευση όπου κυριάρχησε το πολιτικό τραγούδι, το Κύτταρο κατά την περίοδο 1970-1973 χαρακτηρίστηκε η απόλυτη ροκ Ελληνική σκηνή και η κοιτίδα του Ελληνικού ροκ.

Στο δίσκο οι Socrates drank the conium, οι Εξαδάκυλος με τον Δημήτρη Πουλικάκο, η Δέσποινα Γλέζου, τα Μπουρμπούλια και η Στέλλα Γαδέλη, οι Δάμων και Φιντίας (Παντελής Δεληγιαννίδης & Παύλος Σιδηρόπουλος), επί σκηνής Οι εκτελέσεις είναι μοναδικές καθώς περιέχει εκτελέσεις που δεν θα καταγραφούν μετέπειτα, όπως τα: Ηλεκτρικός Σωκράτης των Socrates drank the conium, το Ξεχασμένο πηγάδι και ο Ανεπρόκοπος των Εξαδάκτυλος, Αποσμητικά και Τα επίκαιρα της Δέσποινας Γλέζου, ο Γερο Μαθιός του δίδυμου Δάμων και Φιντίας, είτε θα παιχθούν σε διαφορετικές εκτελέσεις όπως τα Απογοήτευση και Μαύρη θάλασσα.

Ο δίσκος δεν έχει ηχητική ποιότητα, κάτι που μπορεί να ξενίσει τους σύγχρονους ακροατές, όπως ξενίζει και ο τίτλος του, Η ποπ στην Αθήνα. Socrates, Γλέζου, Πουλικάκος, Σιδηρόπουλος γνήσιοι εκπρόσωποι της ελληνικής ροκ , κάθε άλλο παρά ποπ ήταν, αλλά τέλος πάντων...

Η καταγραφή είναι ιστορική και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία.

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ
Η ΠΟΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Label: ZODIAC 88023
Released: 1971
Ηχογράφηση: Club Κύτταρο / Φθινόπωρο 1971
Τα τραγούδια του δίσκου

Α1. Αποσμητικά
Μουσική: Δέσποινα Γλέζου
Στίχοι: Δέσποινα Τριανταφύλλου
Ερμηνεία: Δέσποινα Γλέζου

Α2. Τα επίκαιρα
Μουσική: Δέσποινα Γλέζου
Στίχοι: Δέσποινα Τριανταφύλλου
Ερμηνεία: Δέσποινα Γλέζου

Α3. Απογοήτευση
Μουσική - Στίχοι: Παντελής Δεληγιαννίδης
Ερμηνεία: Δάμων & Φιντίας

Α4. Το ξεχασμένο πηγάδι
Μουσική / Στίχοι
Απόστολος Τριανταφύλλου /Δημήτρης Πουλικάκος / Γιάννης Λαμπίτσης
Ερμηνεία: Εξαδάκτυλος

Α5. Μαύρη θάλασσα
Μουσική - Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Ερμηνεία: Στέλλα Γαδέλη & Μπουρμπούλια

Α6. Ηλεκτρικός Σωκράτης
Μουσική: Γιάννης Σπάθας
Στίχοι: Αντώνης Τουρκογιώργης
Ερμηνεία: Socrates Drank The Conium
Β1. Ο γερο Μαθιός
Μουσική: Παντελής Δεληγιαννίδης
Στίχοι: Παύλος Σιδηρόπουλος
Ερμηνεία: Δάμων & Φιντίας

Β2. Ο ανεπρόκοπος
Μουσική: Δημήτρης Πουλικάκος
Στίχοι: Τάσος Φαληρέας
Ερμηνεία: Εξαδάκτυλος


Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο ιντερνετικό περιοδικό MixGrill και στη στήλη "Τα διαμάντια της δισκογραφίας"

Σχόλια